Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Κόντυμα παντελονιού σε 10 λεπτά!

Ο καλός μου αγόρασε πριν λίγο καιρό τρία παντελόνια. Δυστυχώς χρειάζονταν όλα τους κόντυμα (μα γιατί τα φτιάχνουν τόοοοσο μακριά;;;). Ευτυχώς, μια καλή κυρία που μου έχει μάθει πολλά για το ράψιμο, μου είχε δείξει έναν πανεύκολο τρόπο να κονταίνω παντελόνια, χωρίς μάλιστα σχεδόν να φαίνεται οτι έχει γίνει καποια παρέμβαση!Για όσους δεν γνωρίζουν αυτόν τον τρόπο, θα προσπαθήσω να τον περιγράψω. Αν μετά το "σεμινάριο" έχετε ακόμα απορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου!

Πάμε λοιπόν....
Καταρχάς βάζετε τον καλό σας να φορέσει το παντελόνι και σημαδεύετε με καρφίτσες το μήκος που θέλετε να φτάσει το μπατζάκι. Δεν χρειάζεται να κάνετε την μέτρηση και στα δυο πόδια εννοείται!
Στη συνέχεια, και αφού έχει βγάλει το παντελόνι ο ενδιαφερόμενος, μετράτε με μια μεζούρα τους πόντους που θέλετε να κοντύνει το μπατζάκι σύμφωνα με τις καρφίτσες σας. Στους πόντους που μετράτε περιλαμβάνετε και το αρχικό στρίφωμα του παντελονιού (περίπου ένας πόντος).
Κατόπιν, βγάζετε τις καρφίτσες και ξαναδιπλωνετε το μπατζάκι στους μισούς πόντους απ'ότι υπολογίσατε χωρίς να συμπεριλάβετε το αρχικό στρίφωμα. Για παράδειγμα, αν η αρχική σας μέτρηση ήταν οτι το παντελόνι πρέπει να κοντύνει 6 πόντους και το στρίφωμα είναι 1 πόντος (σύνολο 7), τότε διπλώνετε το μπατζάκι στους 3 πόντους (σύν 1 πόντος το στρίφωμα, σύνολο 4) και καρφιτσώνετε.



Αυτό ήταν!Τώρα μένει μόνο το γάζωμα. Προσέχετε η βελόνα της μηχανής σας να αντέχει το ύφασμα που έχετε, για να μη σπάσει, και προσπαθείτε να γαζώσετε όσο γίνεται πιο κοντά στο αρχικό στρίφωμα, ουτως ώστε να μην ξεχωρίζει καθόλου το νέο γαζί.


Τώρα γυρνάτε προς την εσωτερική μεριά του παντελονιού και με κλίση προς τα πάνω το κομμάτι που γαζώθηκε, ενώ γυρίζετε κανονικά προς τα κάτω το αρχικό στρίφωμα. Ένα σιδερωματάκι θα βοηθήσει να φανεί καλύτερα το αποτέλεσμα!Μια μικρή, πλην όμως σημαντική λεπτομέρεια! Για να μην πέσει προς τα κάτω και φανεί το κομμάτι που γαζώσατε, κάντε ένα επιπλέον γαζί σε δυο σημεία, κατά προτίμηση κοντά στις πλαϊνές ραφές του παντελονιού, που θα ενώνει το ΄"περίσσιο" κομμάτι με το παντελόνι.
Ελπίζω να σας κατατόπισα!



7 σχόλια:

  1. ΑΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΡΙΑ
    ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙΣ ΥΦΑΣΜΑ ;

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Εύλογη η απορία σου dpetro!Ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το κόψιμο. Οπότε, όχι δεν κόβουμε ύφασμα, το κρύβουμε εσωτερικά...Φυσικά, αρκεί το ύφασμα που περισσεύει να μην είναι πάνω απο 15 πόντους, τότε θα χρειαστεί να κόψουμε το επιπλέον. Ελπίζω να βοήθησα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΥΡΙΑ ΝΑΤΑΣΑ , καλοσύνη σας που απαντήσατε αλλά σε κάποια βιντεο που είδα στο youtube είναι ΣΑΦΕΣ πως και ξυλώνουν το αρχικό [ στρίφωμα?] και κόβουν ύφασμα.
    Και κάτι ακόμα :
    1. Θα γίνει με ευθεία κλωστή ή με ζικ-ζακ ;
    2. Οπως παρατήρησα η κάτω κλωστή είναι ένας κάποιος οδηγός που πάνω της θυληκόνη η πάνω κλωστή. Αρα απο την πάνω κλωστή χρειάζεται περισσότερα μέτρα . ΟΚ ;
    3. Δώστε μας περισσότερα στοιχεία για τις άλλες παραμέτρους [ ποιότητα κλωστής ,βήματα , κ.λ.π.
    Μπορώ να κάνω στρίφωμα με ζικ-ζακ ;

    Σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. A! ξέχασα κάτι :
    ΕΓΩ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΟΝΤΥΜΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΟΥ ΤΖΙΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. dpetro, ο τρόπος που δείχνω είναι εναλλακτικός του τρόπου που συνήθως κονταίνουν τα παντελόνια και που είναι αυτός που είδες στο youtube. Επομένως, όχι δεν κόβεις ύφασμα. Το γαζί είναι ευθύ, το ζικζακ χρησιμοποιείται σε αλλες περιπτώσεις συνήθως.
    θεωρητικά χρειάζεται λίιιιιιιιγη παραπάνω πάνω κλωστή, αλλά αυτό δεν μας ενδιαφέρει μιας και η ραπτομηχανή κάνει όλη τη δουλειά...Αρκεί να έχουν αρκετά (ανάλογα με το πόσο θα γαζώσουμε βέβαια) κλωστή στα μασούρια μας!
    Αφού θέλετε να κοντύνετε τζίν πρέπει η κλωστή να είναι ανθεκτική (όχι πολύ λεπτή και αν προσπαθήσω να την κοψω με το χέρι να δυσκολεύομαι) αλλά και η βελόνα κατάλληλη για τζιν για να μην σπάσει (μου έχει συμβεί!). Άρα διαβάζετε στις οδηγίες της μηχανής σας ποιά βελόνα πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυρία Νατάσα
    Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να τα καταφέρω.
    Καλό σας Σαββατοκύριακο.
    Α! Τι μάθημα διδάσκετε ?

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή