Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Τάρτα με ροδάκινα

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα υλικά που μου προσφέρει η κάθε εποχή...Όχι οτι τα γνωρίζω και όλα, ακόμα μαθαίνω πολλά απο τη μαμά μου! Είμαι πάντως της άποψης πώς και πιο φτηνά ψωνίζεις έτσι, και πιο νόστιμα μαγειρεύεις!
Αυτές τις ημέρες, έψαχνα μια καλή συνταγή για γλυκό με ροδάκινα. Βρήκα μια στην smitten kitchen, την οποία τροποποίησα λίγο και ήταν πραγαματικά φανταστική!!!
Πλούσια σε αρώματα, φρέσκα ροδάκινα και βουτυράκι, ελαφριά και διαφορετική! Γιατί να περιορίζουμε τους ουρανίσκους μας μόνο σε γλυκά με σοκολάτα και σιρόπι, όταν υπάρχουν τόσα άλλα, εξίσου ωραία και ίσως πιο υγιεινά;
Μετά τον πρόλογό μου, ακολουθεί η συνατγή. Ελπίζω να την επαναλάβω σύντομα. Πιστεύω οτι θα είναι εξίσου πετυχημένη και με βερύκοκα...

Για τη ζύμη θα χρειαστείτε,
1 1/4 κούπας αλεύρι γενικής χρήσης, (συν το αλεύρακι που απαιτείται για ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλο για ταρτιέρα διαμέτρου 25εκ ή κάποιο αντίστοιχο σε μέγεθος πυρέξ)
2 κ.σ. ζάχαρη
λίγο αλάτι,
1/2 κούπα κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια,
1 μεγάλο ασπράδι αυγού, ελαφρά χτυπημένο,
2 κ.σ κρύο νερό, μπορεί όμως να χρειαστεί και παραπάνω

Αφού ανακατέψουμε το αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη, ρίχνουμε και τα κομμάτια του βούτυρου και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ασπράδι του αυγού, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε με το νερό, λίγο-λίγο. Σκοπός είναι να γίνει μια ζύμη απλά ενωμένη. Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 1 ώρα (και μέχρι 2 μέρες λέει, η πρωτότυπη συνταγή, δεν το έχω δοκιμάσει όμως ακόμα).
Ο λόγος που θα μπει στην κατάψυξη είναι ώστε μόλις ψηθεί να γίνει τραγανή και "ψιχουλιαστή", όπως όλες οι τάτρες που σέβονται τον εαυτό τους!

Όταν βγει η ζύμη απο την κατάψυξη, πρέπει γρήγορα να ανοιχτεί σε φύλλο, για να μην γίνει ελαστική. Και επειδή αυτό απαιτεί λίγη έξτρα δύναμη στα χέρια, καλό θα ήταν να την έχετε βάλει απο πριν στην κατάψυξη εν είδη φύλλου (απλά πατικωμένη ενννοώντας) και όχι σαν μπάλα.Την ανοίγετε στο μέγεθος της ταρτιέρας σας και λίγο παραπάνω ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα, χρησιμοποιώντας λίγο αλευράκι για να μην κολλάει στον πλάστη. Ακόμα και αν σπάσει το φύλλο, ΔΕΝ πειράζει! Τοποθετείστε το όπως σας βγει και κλείστε τις τρύπες με ζυμαράκι. Δεν θα φανεί τίποτα!!! Αφού τοποθετθεί στο πάτο της ταρτιέρας, της κάνουμε τρύπες με ένα πηρούνι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο. Επιπλέον, την καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και ρίχνουμε απο πάνω φασόλια, για τον ίδιο λόγο. Την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 180 C, βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά. Εντωμεταξύ έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση για την ταρτούλα μας, που είναι πολύ απλή...

Βασικά, το διαφορετικό σε αυτή την τάρτα είναι τα "ψίχουλα", όπως τα λέω εγώ, που θα ρίξετε, καθώς και η κρέμα γαλάκτος που της δίνει μια πιο βαθιά και απαλή γεύση. Για τα "ψίχουλα" αυτά θα χρειαστείτε,
1/4κούπας ζάχαρη άχνη,
1/4 κ.γλ.baking powder,
ελάχιστο αλάτιt
3-6κ.σ. αλεύρι γενικής χρήσης (εγώ έβαλα 6 για περισσότερο κριτσανιστό αποτέλεσμα)
1/4 κούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια,

Όλα τα παραπάνω τα πλάθουμε με τα χεράκια μας,ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι που θα το ρίξουμε ψιχουλιαστό στον πάτο της τάρτας που εντωμεταξύ έχουμε βγάλει απο τον φούρνο.

ενώ θέλουμε επίσης 5 ώριμα (αλλά όχι πολύ) ροδάκινα, κκαθαρισμένα και κομμένα σε τέταρταμ τα οποία θα έχουμε πρώτα ραντίσει με 2-4κ.σ. ζάχαρη και ελάχιστο αλάτι, σε ένα μπωλάκι, ώστε να βγάλουν τα πολλά υγρά τους, καθώς και 8-9κ.σ κρέμα γάλακτος.

Στην τελική ευθεία τώρα...Περιχύνουμε το φύλλο που έχουμε βγάλει απο το φούρνο με 2-3 κ.σ. κρέμα γάλακτος, το 1/3 απο το ψιχουλιαστό μας ζυμαράκι και το 1/3 απο τα ροδάκινα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές και ξαναβάζουμε στο φούρνο την τάρτα μας.
Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ταρτούλα μας....

Καλά ψησίματα 




Σημείωση! τις επόμενες μέρες η τάρτα μας διατηρείται στο ψυγείο, και μαλιστα βρίσκω οτι τρώγεται και πιο ευχάριστα κρύα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου